Vergroten aantrekkelijkheid van de stad
Verbeteren leefbaarheid
De leefbaarheid in de wijk Korte Akkeren is door de gezamenlijke inspanningen van de gemeente en de woningcorporaties verder verbeterd. De woningen op de locatie Trefkuil zijn opgeleverd, Dit geldt ook voor de gymzaal aan de Gerard Leeustraat als onderdeel van het centrumplan Korte Akkeren. De woningen en het buurtservicecentrum aan de Herenstraat zijn ook gereed. Verder is de openbare ruimte op meerdere plekken, zoals in de Herenstraat, de Constantijn Huygensstraat en omliggende straten, aangepakt.
De opgave in Gouda Oost is onveranderd groot. Hier vindt nauwe samenwerking plaatse met de twee betrokken woningcorporaties: Woonpartners Midden-Holland en Mozaïek Wonen. In 2016 zijn de supermarkten en de Leo Vromantoren opgeleverd. Ook de eerste woonblokken en de omliggende openbare ruimte in het deelgebied Zuidelijk Stempel West zijn gereed. Het stedenbouwkundig plan voor deelgebied Van Heuven Goedhartsingel is klaar en de voorbereidingen voor het vastleggen in een bestemmingsplan zijn gestart. Voor het deelgebied Zuidelijk Stempel Oost is het stedenbouwkundig plan in concept afgerond. De verwerving van de panden aan de De Rijkestraat is gecontinueerd en er is besloten het instrument van onteigening in te zetten. Hierdoor zullen op termijn de plannen voor het Middengebied in uitvoering kunnen gaan. Het bestemmingsplan hiervoor is door de raad vastgesteld.
Ruimte voor particulier initiatief
Het is belangrijk om ruimte te bieden aan plannen van ondernemers en bewoners. Het uitgangspunt is dat flexibel met bestemmingen wordt omgegaan, bijvoorbeeld door creatieve huisvestingsconcepten mogelijk te maken. Er wordt door de gemeente meegedacht met bouwinitiatieven van burgers en bedrijven om tot haalbare en creatieve oplossingen te komen. Voor het beoordelen van deze bouwinitiatieven is een nieuwe werkwijze ingevoerd. Hierbij ligt de nadruk op het zo snel mogelijk duidelijkheid bieden over de haalbaarheid van het initiatief en inzicht te geven in de te volgen procedure. Hierbij is sprake van een brede integrale beoordeling. Bij de nieuwe actualisatieronde voor de geldende bestemmingsplannen wordt veel aandacht besteed aan het zoveel mogelijk flexibiliseren van de planregels, zodat initiatieven gemakkelijker kunnen worden gerealiseerd.
In 2016 is ook verder gewerkt aan de herziening van de welstandsnota. Uitgangspunt bij de herziening is het moderniseren van het welstandstoezicht om de regeldruk te verminderen en ruimte te bieden aan particuliere initiatieven. De vrije kavels in Westergouwe zijn hiervan een voorbeeld. De nieuwe welstandsnota zal begin 2017 ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd.
Ruimtelijke plannen
In 2016 is een aantal postzegelbestemmingsplannen vastgesteld. Een voorbeeld hiervan is het bestemmingsplan Harderwijkweg waarbij de vestiging van de restaurantketens Kentucky Fried Chicken en De Beren mogelijk wordt gemaakt. Voor deze ontwikkeling is een langdurig leegstaand kantoor gesloopt en is de kavel herbestemd.
In het kader van de nieuwe actualiseringsronde voor bestemmingsplannen zijn plannen van aanpak gemaakt voor het actualiseren van de bestemmingsplannen Boerhavekwartier, Spoorzone en Goverwelle. Voor bestemmingsplan Spoorzone zal een ruimere bestemming worden opgenomen zodat ook maatschappelijke instellingen zich daar kunnen gaan vestigen. Deze bestemmingsplannen zullen in 2017 worden opgesteld en in procedure worden gebracht.
Omgevingswet
Nadat in 2015 de Omgevingswet is aangenomen in de Tweede Kamer, zijn in 2016 de teksten van de Algemene maatregelen van bestuur (AMvB) bekend geworden. Aan het einde van 2016 is ook de consultatie van de Invoeringswet gestart. Met deze informatie is gewerkt aan de verkenning van de gevolgen voor Gouda, wat in 2017 zal resulteren in een programmaplan. Bij deze verkenning is samengewerkt met de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH). Ook zijn veel ideeën uitgewisseld met regiobijeenkomst op speciale bijeenkomsten over de omgevingswet.
Gouda bereidt zich ook voor door te experimenteren en te digitaliseren. Voor Goudasfalt zijn de mogelijkheden verkend om een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte op te stellen onder de Crisis- en herstelwet (Chw). Ter voorbereiding op het Digitaal Stelsel Omgevingswet zijn er nieuwe mogelijkheden voor inwoners en ondernemers om geo-informatie te raadplegen via de website van Gouda. Ook is een start gemaakt met het actualiseren en digitaliseren van de laatste bestemmingsplannen via www.ruimtelijkeplannen.nl.
Verbeteren kwaliteit Stationsgebied
In juli 2016 is het besluit genomen om het zuidelijk stationsgebied samen met ProRail, NS, bewoners en bedrijven te herontwikkelen. De openbare ruimte en de stadsentree worden vernieuwden er komen een nieuw busstation en nieuwe fietsenstalling. Eind 2016 werd duidelijk dat ProRail financieel bijdraagt aan de bouw van de fietsenstalling waardoor het project Herontwikkeling Zuidelijk Stationsgebied daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. In 2017 wordt er gewerkt aan de voorbereidingen en de planning is om het totale project voor het zuidelijk stationsgebied in 2018-2019 te kunnen realiseren.
Zowel aan de noordzijde bij het station als nabij het Hamstergat is in de Spoorzone nog ruimte voor nieuwbouw van kantoren. Gelet op de verminderde vraag naar kantoren krijgt het gebied vanaf het Huis van de Stad tot aan het Hamstergat een ruimere bestemming, zodat niet alleen kantoren, maar ook maatschappelijke of religieuze instellingen zich daar kunnen vestigen. De wijzigingen moeten passen binnen de ambitie van een stadsentree met allure.
Aangenaam wonen voor iedereen
Op basis van de Woonvisie Gouda 2015-2020 zijn de onderhandelingen gestart over nieuwe (meerjarige) prestatieafspraken. Het gaat dan om de bijdragen aan het woonbeleid door de woningcorporaties Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland. Voor het eerst zitten de huurdersorganisaties van deze woningcorporaties daarbij ook als gelijkwaardige partijen aan tafel. Eind 2016 was de concepttekst van de raamovereenkomst gereed en rijp voor bestuurlijke bespreking. Daarnaast zijn er met de woningcorporaties afspraken gemaakt over hun bijdrage aan de uitvoering van het woonbeleid voor 2017.
De woningcorporaties moeten met terugwerkende kracht op 1 januari 2017 hun bezit scheiden in een deel diensten van algemeen economische belang (DAEB) en een deel niet-DAEB. Eind 2016 moesten zij daartoe hun ontwerpvoorstellen indienen bij de Autoriteit Wonen. Het college heeft haar zienswijze gegeven op de ontwerpvoorstellen van de woningcorporaties die vastgoed in Gouda hebben. Belangrijk was dat de sociale huurvoorraad zich volgens de Woonvisie kan ontwikkelen.
Ook in 2016 is de Regionale Projectenlijst Woningbouw (RPW) weer geactualiseerd en vanuit de regio aangeboden aan de provincie. Daarvoor is onze projectenlijst woningbouw geüpdatet. De geactualiseerde RPW is door de provincie aanvaard als onderbouwing van de eerste trede van de Ladder voor duurzame verstedelijking in het kader van bestemmingsplannen. voor woningbouw. Verder nam Gouda deel aan de City Deal ‘Binnenstedelijk bouwen en transformatie’ en leverde inbreng in de Verstedelijkingsagenda Zuidelijke Randstad.
In het najaar is met de regio Midden-Holland, de gemeente Waddinxveen en de woningcorporaties Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland opdracht verstrekt voor een Kernpublicatie. De Kernpublicatie beschrijft de uitkomsten van het landelijke Woon Onderzoek Nederland 2015 voor Midden-Holland, Gouda en Waddinxveen. De Kernpublicatie komt, naast een aantal in regionaal verband uit te voeren verkenningen, in 2017 beschikbaar. De uitkomsten zijn de bouwstenen voor het volgen van de uitvoering van de Woonvisie 2015-2020. Ook kan het leiden tot het zo nodig bijstellen van die Woonvisie en anderzijds het aanpassen van de Regionale Agenda Wonen Midden-Holland.
Vergunninghouders
De gemeentelijke taakstelling voor huisvesting asielzoekers met een verblijfsvergunning (‘vergunninghouders’) bedroeg voor 2016 183 personen. In nauwe samenwerking met vooral de woningcorporaties zijn 168 vergunninghouders gehuisvest. De taakstelling is dus op 15 personen na gehaald. De taakstelling is niet volledig behaald omdat onze gemeente onvoldoende koppelingen van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) kreeg toebedeeld. De woningcorporaties Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland hebben in 2016 circa 75 reguliere woningen via bemiddeling aan vergunninghouders verhuurd. In 2017 zullen er naar verwachting minder woningen nodig zijn om de taakstelling te halen, omdat het vaak om zogenaamde‘nareizigers’ op basis van gezinshereniging zal gaan. Zij komen te wonen bij reeds in Gouda gehuisveste vergunninghouders.
In 2016 is een experiment ‘woning delen’ gestart. Hierbij worden twee individuele vergunninghouders tijdelijk in één woning gehuisvest in afwachting van de overkomst van overige gezinsleden. Het gaat in het experiment om een tweetal woningen.
In 2016 hebben de samenwerkende gemeenten in de regio Midden-Holland een convenant afgesloten over het beschikbaar stellen van woningen aan ex-gedetineerden, mensen die moeten uitstromen uit de maatschappelijke opvang of vanuit tijdelijk verblijf en beschermd wonen. In Gouda hebben de woningcorporaties Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland 25 reguliere woningen - al dan niet met een zorgdakconstructie - via bemiddeling aan dit soort huishoudens verhuurd.
Voor de ontwikkeling van Westergouwe en Middenwillens was 2016 een goed jaar. In beide gebieden zijn weer woningen opgeleverd, in aanbouw genomen en in voorbereiding. De contouren van deze nieuwe buurten van Gouda worden steeds zichtbaarder. Voor de zelfbouwkavels in Westergouwe bestond veel belangstelling.
Gouda kent drie actieve grondexploitaties die een jaarlijkse actualisatie in het Meerjarenperspectief grondexploitatie (MPG) kennen. In 2016 zijn de getroffen financiële voorzieningen verlaagd door diverse meevallers en rentevoordelen. Het financiële risico voor de gemeente wordt lager door toenemende zekerheden over de opbrengsten en kosten van de lopende exploitaties.
Omschrijving | Streefwaarde | Stand 2015 |
---|---|---|
Aantal woningen waarmee de voorraad is toegenomen door nieuwbouw na aftrek sloop | Toename van minimaal 220 woningen per jaar tot 2020 | 160* |
Binnenlands migratiesaldo | Minimaal 0 per jaar | -168* |